Op mod 70 millioner verden over lider af en spiseforstyrrelse. World Eating Disorders Action Day afholdes hvert år d. 2. juni for at skabe opmærksomhed om dem og de udfordringer, de står overfor.

Tiltaget er startet af græsrodsbevægelser i USA, og i 2020 er det femte gang, at dagen markeres på tværs af landegrænser, hvor mere end 200 organisationer i over 50 lande deltager.

Og Askovhus er selvfølgelig også med til at fejre dagen.

Årets tema er at bryde stigmaet ved at dele sin historie og vise, hvordan corona-krisen har været ekstra svær og udfordrende, når man har en spiseforstyrrelse.

Share your story: Ét foto hver dag under nedlukningen

Askovhus’ kunstterapeutiske indsats (som er en del af Askovhus’ beskæftigelsesforløb) har sædvanen tro arbejdet med årets tema. Da der blev lukket for at mødes fysisk i gruppen, stillede de to kunstterapeuter, Maja og Solveig, en enkelt opgave: I en uge skulle alle i gruppen tage ét foto om dagen med deres mobiltelefon. Hvert billede skulle symbolisere en følelse eller en følelsesmæssig.

Kunstterapeuterne Maja og Solveig fortæller om årets WEDAD-plakat

En opgave som denne havde til formål at skærpe opmærksomheden på at registrere, hvordan deltagerne har det i nuet. Samtidigt var det også en måde at lade kunstværkstedet fungere som et slags anker i en usikker og forvirrende tid og dermed skabe rammen for en fast, daglig aktivitet.

Det blev en aktivitet, som gruppen fandt meget meningsfuld, og som de derfor fortsatte med under hele nedlukningen. Resultatet er blevet en slags dagbog, som indeholder billeder men også ord og tanker, der indeholder ret præcise beskrivelse af, hvordan det er at have en spiseforstyrrelse.

Ud fra årets tema har kunstterapeuterne efterfølgende samlet bidrag fra hver af deltagerne, og det er der kommet to komplimenterende plakater ud af.

Begge plakater blev afsløret på dagen, og som ved de tidligere WEDAD-fejringer blev der sendt balloner op i luften og ud i verden med tanker, håb og drømme for fremtiden.

Se årets WEDAD-plakater herunder (tryk på dem for at se dem i stort format):