World Eating Disorders Action Day 2019: We can’t afford to wait

WEDAD – World Eating Disorders Action Day – afholdes hvert år d. 2. Juni for at skabe opmærksomhed omkring spiseforstyrrelsesproblematikker og de mange mennesker, der er berørte af sygdommen verden over. Tiltaget er startet af græsrodsbevægelser i USA, og i år blev dagen markeret af mere end 200 organisationer fordelt på over 45 lande over hele kloden.

Op mod 70 millioner lider af spiseforstyrrelse

Et af de vigtigste budskaber fra WEDAD er, at op mod 70 millioner mennesker lider af en spiseforstyrrelse på verdensplan, og at det er dén psykiske sygdom, som har den største dødelighed. Samtidigt er chancerne for at blive rask højere, jo tidligere man får hjælp og starter i behandling.

Derfor er dette års tema for WEDAD ’We can’t afford to wait’ – vi har ikke råd til at vente, men vi bør sætte ind og handle så tidligt som muligt, når et menneske lider af en spiseforstyrrelse.

Askovhus fejrer World Eating Disorders Action Day

Détte har vi i Askovhus også sat fokus på i den årlige fejring af WEDAD, som foregik tirsdag d. 4. juni.

På opfordring af deltagerne i Askovhus’ forskellige tilbud, har vi diskuteret, hvad der skal til for, at vi kan handle hurtigt og tage kampen op mod spiseforstyrrelse, før den får for godt fat.

Sammen med deltagerne har vi både kigget på det behandlingsmæssige og det kommunale system, der tager imod borgere, som lider af spiseforstyrrelse. Og vi har kigget indad sammen med deltagerne for at undersøgen ambivalensen i at udskyde svære handlinger til i morgen, fremfor at handle på dem i dag.

Deltagernes input har efterfølgende dannet grobund for direktør Line Sidenius’ blog En spiseforstyrrelse er et kapløb mod tiden.

Årets WEDAD-plakat afsløres

Årets WEDAD-plakat afsløres

Deltagernes input har også været inspirationen til årets WEDAD-plakat, som traditionen tro er blevet lavet af kunstgruppen på Askovhus’ beskæftigelsesforløb. Plakaten blev afsløret ved fejringen, og kunstterapeut Solveig Christensen fortalte om baggrunden og processen for plakaten.

Askovhus WEDAD-plakat 2019

Plakaten består af en collage af fotografier, som kunstgruppen selv har taget og efterfølgende sat sammen, ud fra en overordnet struktur, der handler om valget mellem at udsætte til i morgen eller at handle i dag – på collagen ses bl.a. to stentrapper, hvor den ene fører ned i mørket, mens den anden fører op til lyset og de ting, der motiverer én til at handle.

Balloner med budskaber

Traditionen tro markerede Askovhus også World Eating Disorders Action Day ved at skrive statements, tanker og ønsker og håb for fremtiden på balloner, som på fælles nedtælling blev sendt op i luften for at sprede budskabet ud i verden.