fbpx De tidlige tegn på spiseforstyrrelse | Askovhus

De tidlige tegn på spiseforstyrrelse hos børn og unge

Tallerken med ærter - tidlige tegn på spiseforstyrrelse

 

Der er flere og flere børn og unge, der har så stort et fokus på vægt og udseende, at det kan ende med at fylde rigtig meget i hverdagen. Samtidigt er der i de senere år, og især i forbindelse med coronaepidemien, sket en stigning i mistrivslen blandt unge.

Flere og flere unge oplever ensomhed, lavt selvværd, utilstrækkelighed og generel mistrivsel, og flere bliver henvist til psykiatrien. Både undersøgelser og vores erfaring her i Askovhus viser, at en spiseforstyrrelse ofte kan starte med mistrivsel.

Vigtigt at spotte de tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Når det kommer til spiseforstyrrelser, så er én af de ting, der er allermest afgørende, at man får øje på de tidlige tegn og adfærd, som kan ende med at blive til en spiseforstyrrelse. Vi ved nemlig, at jo længere tid man har haft en spiseforstyrrelse, jo sværere bliver det at komme fri af den igen.

Det er derfor vigtigt at spotte spiseforstyrrelsen og den adfærd, der kan vise sig i begyndelsen. På baggrund af vores erfaring med børn, unge og spiseforstyrrelser har vi derfor samlet nogle eksempler på de tegn, som vi ofte har set eller hørt om, og som man som forældre kan være opmærksomme på hos sit barn.

Følelsesmæssige ændringer

Når vi taler om spiseforstyrrelser har de fleste en tendens til først at tænke på mere synlige tegn, som handler om udseende og vægt. Og netop fordi man tit tænker spiseforstyrrelse i forhold til vægt – om barnet/den unge f.eks. begynder at tabe sig – så er det nemt at overse de tegn, der handler om det følelsesmæssige.

Ofte starter det med en usikkerhed hos den unge, som han/hun prøver at håndtere ved rent udseendemæssigt at leve op til nogle bestemte idealer. Et eventuelt vægttab kommer først meget senere, og der ligger i langt de fleste tilfælde et længere, mere skjult forløb forud, hvor der er sket ændringer i barnet/den unges følelsesliv og sindsstemning.

Her er nogle af de ting, som vi ofte ser:

Tegn på følelsesmæssige ændringer

1. Man sammenligner sig med mere andre

Den unge begynder i højere grad at sammenligne sig med andre

 • Den unge holder sig selv op imod venner og klassekammerater, influencere på sociale medier, kendte mennesker m.v.. Det skaber en stor opmærksomhed på, hvad andre gør og et ønske om at efterligne det.
 • Det handler oftest om udseendet, men det kan også handle om f.eks. hvad vennerne gør, og hvordan de får succes, karakterræs eller helt konkret om likes og kommentarer på sociale medier.

2. Utilfredshed med sin krop

Den unge begynder f.eks. at udtrykke ønsker om at ændre eller forme kroppen

 • Den unge snakker f.eks. om ”for store lår”, ”for tyk mave”, at undgå hip dip eller begynder at ønske sig thigh gap, synlige hofteknogler, smal talje og flad mave

3. Utilfredshed med sig selv

Den unge oplever et lavere og lavere selvværd

 • Den unge giver udtryk for at føle sig utilstrækkelig, og synes ikke han/hun er sjov eller cool nok til at være sammen med venner og bekendte
 • Den unge giver udtryk for ikke at være dygtig nok i skolen
 • Den unge tager det mere tungt, hvis venner aflyser eller hvis den unge ikke bliver inviteret med til fester og sociale ting

4. Ændring i sindsstemning og humør

Den unge er mere nedtrykt og virker ked af det

 • Den unge viser mindre glæde ved ting, som han/hun tidligere har været begejstret for, f.eks. at være sammen med venner, at tage på stranden og bade, tage ud og spise osv.
 • Den unge har mindre energi, kommer mindre ud af huset og opholder sig meget på sit værelse
 • Det kan også være, den unge har svært ved at falde i søvn

Ovenstående er elementer, som mange unge vil opleve igennem pubertet og teenagelivet, og det behøver ikke være et faresignal i sig selv. Men når man kan registrere noget af ovenstående adfærd i samspil med de følgende, mere konkrete og synlige tegn, så kan der være god grund til at give det opmærksomhed.

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Ændringer i spise- og motionsvaner

Flere af de følgende tegn på spiseforstyrrelse kan virke ret åbenlyse, når man læser om det. Men mange forældre fortæller faktisk, at de meget sent opdagede, hvor store ændringer der egentligt var sket hos den unge i forhold til f.eks. spisning, træning og vægt. Ændringerne kan ske langsomt og gradvist og i en travl og måske hektisk hverdag, kan det være svært at registrere, hvad der er ved at ske.

Det kan derfor være en god ide at stoppe lidt op og tænke tilbage på, hvordan jeres barn tidligere har opført sig. Et klart pejlemærke er her, om der er adfærd omkring spisning, motion/træning og vægt, som begynder at være så dominerende i barnet/den unges hverdag, så det bliver svært at finde tid til andet. Det kunne f.eks. være at aflyse aftaler med venner for at træne mere, aflyse cafe-ture, skippe den fælles pizzaspisning før festen eller andre sociale begivenheder med venner og familie for at undgå bestemte former for mad osv.

Her er eksempler på adfærd, som kan være tegn på en begyndende spiseforstyrrelse, hvis de ses i kombination med nogle af de følelsesmæssige ændringer:

Tegn på ændringer i spise- og motionsvaner

1. Spisning og måltider

Den unge begynder at ændre sine spisevaner, altså hvad der bliver spist, og hvad der bliver sagt nej tak til

 • Den unge siger nej tak til f.eks. is, slik, kage til fødselsdage, chips, kiks eller sodavand
 • Den unge undgår eller skærer meget ned på kulhydrater og fedt i måltidet, f.eks. pasta og brød
 • Den unge følger forskellige kure som 5:2, 8-timers kuren, udrensningskure o.l.

Den unge begynder at ændre sine spisemønstre eller adfærd omkring måltiderne

 • Den unge springer måltider over eller erstatter dem med smoothies, juice eller gulerødder og agurkestænger o.l.
 • Måske går den unge altid på toilettet efter måltidet (for at kaste op eller træne i fred)

2. Motion og træning

Den unge begynder at træne mere, f.eks. fitness eller indenfor en sportsgren, som han/hun allerede dyrker

 • Den unge begynder at tilføje flere træningsdage eller træne i længere tid
 • Den unge bliver mere ”ufleksibel” omkring sin træning, dvs. at det bliver vigtigt for den unge aldrig at springe en træning over eller flytte rundt på den pga. andre ting

Den unge opsøger nye træningsformer eller andet, som handler om at forbrænde fedt/tabe sig

 • Den unge starter f.eks. til fitness
 • Den unge begynder at proppe så meget ekstra bevægelse ind i hverdagen, som muligt. F.eks. ved at gå ekstra ture eller gå lange ture med hunden, løbeture, cykelture, afviser genveje men går gerne omveje
 • Det kan også være, den unge begynder at hoppe rigtig meget på trampolin og generelt hele tiden prøver på at være i bevægelse, f.eks. ved at hoppe, danse, slå vejrmøller osv.

3. Vægt

Den unge begynder på eller snakker om slankekure og forskellige kostdiæter

 • Det kan være slankekure som 5:2-kuren, juice-kure, intervalkure (8 timers kuren, hvor man faster i 16 timer om dagen), KETO eller detox
 • Det kan også være, den unge udvælger sig en række slankeprodukter såsom Nupo o.l.

Specifikt omkring kroppe og vægt, så er det vigtigt at huske på, at alle kroppe er forskellige, og at kroppen ændrer sig rigtig meget, især i puberteten. Det er naturligt, at nogle unge tager på i denne periode. Hvis man som forældre vil tage en snak om krop og vægt med sit barn, er det vigtigt at huske på, at der ikke er en ideal-krop, især ikke for børn og unge.

Husk balancen

Der er ikke en tjekliste, som sort på hvidt peger på, om der er tale om en begyndende spiseforstyrrelse, og alt skal ses i relation til hinanden. Hvis der er tale om en begyndende spiseforstyrrelse, så vil der oftest være tale om nogle af de følelsesmæssige ændringer i kombination med ændringer omkring vægt, spisning og motion.

Det er altså ikke nødvendigvis en spiseforstyrrelse, der er på spil, fordi dit barn pludselig bliver optaget af at spille rigtig meget fodbold, bruger al sin tid på dans eller er nedtrykt i en periode.

På samme måde kan et fokus på at leve sundt være en udmærket ting. Dér, hvor det begynder at blive problematisk er, når der kommer et ”overfokus” ind, og, som tidligere nævnt, når adfærden begynder at dominere alt andet i hverdagen.

Hvad kan du gøre herfra?

Har du fået mistanke om, at dit barn har en begyndende spiseforstyrrelse? Så er det vigtigt at starte med at være nysgerrig på dit barn. Prøv at høre, hvad det er for nogle tanker, dit barn har om sig selv og sit udseende. Husk, det er bedre at spørge ind end at lade være.

Tit vil den unge også have en manglende erkendelse omkring, hvad man kan være på vej ud i, og det kan derfor være problematisk at konfrontere den unge med det direkte. Det kan også være, den unge er bange for at fortælle sine forældre om det, fordi det vil være at opgive kontrol eller gøre sig sårbar.

Vi ved godt, det kan være hårdt som forældre at stå på sidelinjen til et barn, der måske har det svært, men prøv at holde ud og ikke mindst finde andre voksne – venner, familie, professionelle – at dele dine bekymringer med.

Hvis du er i tvivl om dit barn har en spiseforstyrrelse, er du også altid velkommen til at ringe eller skrive til os for at få gratis rådgivning hos en af vores psykologer.

Kvinde taler i telefon

Kontakt os

Har du spørgsmål til et konkret forløb? Eller vil du gerne vide mere om Askovhus’ forskellige behandlingstilbud?

Ring til os på 35 30 17 45 eller skriv en mail til info@askovhus.dk

Åbningstider:

Mandag – fredag kl. 09.00-16.00