fbpx Ortoreksi - Askov Hus

Hvad er ortoreksi?

Hvad er ortoreksi?

Hvad er ortoreksi?

Hvad er ortoreksi?

Ortoreksi

Ortoreksi betegner et overdrevent fokus på at leve sundt og indtage sund kost. Man kan være så optaget af at ”spise rigtigt”, at det ender med at være tvangspræget.

Ortoreksi benævnes af og til som en spiseforstyrrelse, men det er dog ikke anerkendt som en selvstændig diagnose i det danske sundhedssystem.

Mennesker med ortoreksi er meget restriktive i forhold til deres kost, og det tvangsprægede fokus på at være sund bliver derfor usundt. Det begynder ofte som et ønske om en sund livsstil, som tager til og udvikler sig til en spiseforstyrret adfærd, hvor man eksempelvis undgår bestemte fødevarer.

Adfærden er ikke altid motiveret af at blive tynd, men manglende næringsstoffer i form af en ensidig kost resulterer ofte i vægttab.

Symptomer på ortoreksi

Ortoreksi viser sig i form af strikse kostregler, man har svært ved at afvige fra og decideret fravælgelse af bestemte fødevarer, der anses som usunde. Mange begynder at gå utrolig meget op i næringsindholdet (kalorier, vitaminer osv.) i deres måltider, hvor maden kommer fra og hvordan, den er produceret.

Brud på kostreglerne kan føre til kompenserende adfærd som f.eks. strengere regler og/eller motion.

Det er ikke altid let at overholde de strenge krav til mad, når man er sammen med andre. Derfor kan mennesker med ortoreksi have en tendens til at trække sig helt fra sociale sammenhænge, der inkluderer mad, eller vælge altid at ankomme efter et måltid.

En omdiskuteret “diagnose”

Ortoreksi har ”gode vilkår” i det samfund og den kultur vi har i dag: vi favoriserer et skønhedsideal med slanke og trænede kroppe, og vi har et stort fokus på at leve og spise sundt. Det kan derfor nogle gange være svært at skelne mellem ortoreksi og det mange vil betegne som en sund livsstil. Dertil er nogle af symptomerne på ortoreksi også de samme som ved andre diagnoser, som anoreksi og OCD. Selvom sygdommen ikke er anerkendt som en selvstændig diagnose, bliver den flere steder betegnet som “den fjerde spiseforstyrrelse”.

Læs mere om ortoreksi her.

Behandling af spiseforstyrrelser

Det er aldrig for tidligt at komme i behandling for en spiseforstyrrelse. I Askovhus tilbyder vi forskellige former for behandling til personer med spiseforstyrrelser og deres pårørende.

Læs mere om terapeutisk behandling målrettet børn og unge (13-17 år)unge og voksne og pårørende.

Kvinde taler i telefon

Søg hjælp og støtte

Hvis du tror, at du – eller en anden – lider af en spiseforstyrrelse, er det vigtigt at søge hjælp.

Du er altid velkommen til at kontakte os på 35 30 17 45 eller info@askovhus.dk.

Åbningstider:

Mandag – fredag kl. 09.00-16.00

Læs mere om de øvrige spiseforstyrrelser

Vil du vide mere om andre spiseforstyrrelser og deres symptomer? Du kan læse om:

Askovhus tilbyder også specialiseret hjælp til sportsudøvere. Læs mere her.