Hvad er en spiseforstyrrelse?
Hvad er en spiseforstyrrelse? En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, hvor ens tanker og adfærd i forhold til mad, vægt, krop og udseende fylder meget. Tankerne kan fylde så meget, at det går ud over ens sociale liv og fysiske og psykiske helbred.
Afhængigt af, hvilken type spiseforstyrrelse man kæmper med, bruger man meget psykisk energi på at bekymre sig om mad. Det kan være bekymringer om, hvad man skal spise, hvordan man kan undgå at spise, hvor man kan overspise, eller hvor man kan kaste op.
Spiseforstyrrelse og ambivalens
Der er i mange tilfælde en grad af ambivalens forbundet med spiseforstyrrelser. Det betyder, at en person med en spiseforstyrrelse på den ene side kan have et ønske om at slippe af med den restriktive tilgang til mad og den selvskadende adfærd.
På den anden side har vedkommende ikke lyst til at give afkald på den tryghed og kontrol, som han/hun finder i spiseforstyrrelsen. Ambivalens kan derfor være en særlig udfordring i arbejdet med at komme fri af en spiseforstyrrelse.
Hvad er symptomerne på en spiseforstyrrelse?
Symptomerne på en spiseforstyrrelse – og hvor tydelige de er for omverdenen – er forskellige fra person til person. Fælles for dem er dog et overdrevet fokus på krop, mad og vægt, der begrænser ens liv og hverdag.
Symptomerne kan både være psykiske, fysiske og sociale. En spiseforstyrrelse er ofte forbundet med lavt selvværd. Man vil typisk opleve følelser som skam, skyld, svigt, tristhed og vrede.
Fysiske symptomer kan være manglende energi, svimmelhed, mavepine og koncentrationsbesvær. Sociale arrangementer og typiske spisesituationer kan være uoverskuelige, så man undgår dem og isolerer sig.
Du kan læse mere om spiseforstyrrelserne anoreksi, BED, bulimi og atypisk spiseforstyrrelse og deres symptomer herunder.