fbpx Hvad er en spiseforstyrrelse? Typiske tegn og symptomer

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Hvad er en spiseforstyrrelse?

Overdrevet fokus på mad, krop og vægt

Hvad er en spiseforstyrrelse? Spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, hvor ens tanker og adfærd omkring mad, vægt, krop og udseende fylder utroligt meget. Tankerne kan fylde så meget, at det går ud over ens sociale liv og fysiske og psykiske helbred.

Det gælder næsten alle spiseforstyrrelser at man bruger meget psykisk energi på at bekymre sig om mad. Det kan være bekymringer om, hvad man skal spise, hvordan man kan undgå at spise eller hvor man kan overspise eller kaste op.

Herunder kan du læse mere om de forskellige typer af spiseforstyrrelser, som f.eks. anoreksi og tvangsoverspisning.

Spiseforstyrrelse og ambivalens

Der er i mange tilfælde en grad af ambivalens forbundet med spiseforstyrrelser. Det betyder, at en person med en spiseforstyrrelse på den ene side kan have et ønske om at slippe af med den restriktive tilgang til mad og den selvskadende adfærd.

På den anden side har vedkommende ikke lyst til at give afkald på den tryghed og kontrol, som han/hun finder i spiseforstyrrelsen. Ambivalens kan derfor være en særlig udfordring i arbejdet med at komme fri af en spiseforstyrrelse.

Hvad er symptomerne på en spiseforstyrrelse?

Symptomerne på en spiseforstyrrelse – og hvor tydelige de er for omverdenen – er forskellige fra person til person. Fælles for dem er dog et overdrevet fokus på krop, mad og vægt, der begrænser ens liv og hverdag.

Symptomerne kan både være psykiske, fysiske og sociale. En spiseforstyrrelse er ofte forbundet med lavt selvværd. Man vil typisk opleve følelser som skam, skyld, svigt, tristhed og vrede.

Fysiske symptomer kan være manglende energi, svimmelhed, mavepine og koncentrationsbesvær. Sociale arrangementer og typiske spisesituationer kan være uoverskuelige, så man undgår dem og isolerer sig.

Du kan læse mere om spiseforstyrrelserne anoreksiBEDbulimiortoreksi og atypisk spiseforstyrrelse og deres symptomer herunder.

Anoreksi

En person, der lider af anoreksi frygter at tage på og har et ønske om at tabe sig. Sygdommen gør, at man ofte undgår at spise samtidig med, at man er overdrevet fysisk aktiv.

Læs mere om anoreksi
BED (tvangsoverspisning)

BED er en forkortelse for Binge Eating Disorder. Lider man af BED, spiser man en stor mængde mad inden for et kort tidsrum, og efterfølgende har man typisk en oplevelse af at have mistet kontrollen.

Læs mere om BED
Bulimi

Lider man af bulimi, spiser man store mængder af mad, hvorefter man bevidst kaster op, indtager slankepiller eller afføringsmidler, da man vil undgå at tage på i vægt.

Læs mere om bulimi
Atypisk spiseforstyrrelse

Opfylder en person ikke alle diagnosekriterier ved en af de andre spiseforstyrrelser, karakteriserer man spiseforstyrrelsen som atypisk.

Læs mere om atypisk spiseforstyrrelse
Ortoreksi

Ortoreksi betegner et overdrevent fokus på at leve sundt og indtage sund kost. Man kan være så optaget af at ”spise rigtigt”, at det ender med at være tvangspræget.

Læs mere om ortoreksi
Kvinde taler i telefon

Søg hjælp og støtte

Hvis du tror, at du – eller en anden – lider af en spiseforstyrrelse, er det vigtigt at søge hjælp.

Du er altid velkommen til at kontakte os på 35 30 17 45 eller info@askovhus.dk.

Åbningstider:

Mandag – fredag kl. 09.00-16.00