fbpx Videnssalon - Spiseforstyrrelser i sportens verden | Askovhus
Løbesko, banan og løbeur

Videnssalon om
Spiseforstyrrelser i sportens verden

Løbesko, banan og løbeur

Videnssalon om
Spiseforstyrrelser i sportens verden

Løbesko, banan og løbeur

Videnssalon om
Spiseforstyrrelser i sportens verden

Videnssalon om

Spiseforstyrrelser i sportens verden

Videnssalon afholdt 3.9.2021

I denne videnssalon sætter vi fokus på spiseforstyrrelser i sportens verden. Vi samler den nyeste viden og de perspektiver for behandling, der lige nu er i Danmark og ser på nogle mulige veje at gå for bedre at kunne hjælpe sportsudøvere, der har en spiseforstyrrelse.

Se videnssalonen på Facebook
SPISEFORSTYRRELSER HOS SPORTSUDØVERE

De senere år er der kommet mere og mere fokus på, hvor udbredt spiseforstyrrelser er i sportens verden. Senest udkom rapporten Spiseforstyrrelser i dansk eliteidræt (2020), som adspurgte 417 eliteatleter fordelt på 15 sportsgrene. Rapporten peger på, at mellem ca. 10-17% af de adspurgte eliteatleter havde symptomer på en spiseforstyrrelse, mens 61% mener at presset fra eliteidrætsmiljøer kan være med til at udløse en spiseforstyrrelse.

Den seneste undersøgelse og meget af den faglige viden, der eksisterer, omhandler elitesportsudøvere. Men problematikken er sandsynligvis også meget udbredt hos sub-eliten – det vil sige det niveau, som ligger under elitesportsudøverne.

Læs mere om spiseforstyrrelser i sportens verden.

DEM KAN DU MØDE PÅ VIDENSSALONEN

Finn Skårderud
Psykiater, forfatter, professor og stifter af Villa Sult – Institutt for spiseforstyrrelser i Oslo. Finn Skårderud er en internationalt anerkendt ekspert på spiseforstyrrelser og har skrevet flere bøger om emnet. Han driver egen psykoterapeutisk praksis i Oslo og har omfattende erfaring som sportspsykiater.

Mia Beck Lichtenstein
Lektor og forskningsleder på Syddansk Universitet. Har skrevet en Ph.d. om træningsafhængighed, forsker i spiseforstyrrelser og er medforfatter på rapporten Spiseforstyrrelser i dansk eliteidræt, som udkom i 2020 og var bestilt af Team Danmark og Dansk Idrætsforbund.

Inger Bols
Vægtneutral klinisk diætist og specialist i intuitiv spisning. Inger har mange års erfaring i undervisning og afholdelse af foredrag og workshops for såvel klienter som sundhedsprofessionelle. Hun er igennem flere år foredragsholder i sportsernæring for Team Danmark og fast underviser hos bl.a. Danske Fysioterapeuter. Inger arbejder desuden med at udbrede vægtneutral sundhed og er en af initiativtagerne til vaegtneutralsundhed.dk., Den Tværfaglige sammenslutning Ligevaegt.org og forfatter til bogen: Intuitiv spisning – Vejen til vægtneutral sundhed.

Thea Balling
Autoriseret psykolog ved Askovhus. Har arbejdet specialiseret med spiseforstyrrelser siden 2015. I Askovhus arbejder hun bl.a. med behandling og som VISO-konsulent samt med at undervise i og formidle viden om spiseforstyrrelser. Thea er moderator på videnssalonen.

Materiale fra dagen

Mia Lichtenstein. (2014). Find træningsbalancen. Dansk Psykologisk Forlag

Anna Melin og Mia Lichtenstein. (2020). Spiseforstyrrelser i dansk eliteidræt. Syddansk Universitet, Region Syddanmark, Linnæus Universitet, Team Danmark og Dansk Idrætsforbund.

Finn Skårerud. (2021). Idrett og spiseforstyrrelser. Medaljenes baksider. Aftenposten.

Finn Skårderud, Terje Fladvad, Ina Garthe, Heidi Holmlund & Lars Engebretsen. Den dårlig ernærte idrettsutøveren. Olympiatoppen og Sunn Jenteidrett.

Finn Skårderud, Terje Fladvad, Ina Garthe, Heidi Holmlund & Lars Engebretsen. (2012). Når idrett og helse kolliderer. Tidsskrift for Den norske legeforening.

Finn Skårderud, Terje Fladvad, Ina Garthe, Heidi Holmlund & Lars Engebretsen. (2012). Den dårlig ernærte idrettsutøveren – retningslinjer for tiltak. Tidsskrift for Den norske legeforening.

Finn Skårerud. (2012). Hva er idrettspsykiatri? Tidsskrift for Den norske legeforening.

For få kulhydrater gør sportsfolk syge. Team Copenhagen.

Relativ energimangel i sport – REM-S. Team Danmark

Margo Mountjoy, Anna Melin m,fl. (2018). IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British Journal of Sports Medicine.

Julie Rivold og Inger Bols. (2020). Giv dig selv en fordel – din personlige rekord bliver ikke kun grundlagt via hård løbetræning (podcast). Frontrunner.

Inger Bols. (2021). Intuitiv spisning – vejen til vægtneutral sundhed. Turbine.