I dag udgives bogen ’Når maden tager magten’, som er skrevet af journalisten Bille Sterll. Bogen samler både interviews med fagprofessionelle og mennesker, der lider af spiseforstyrrelse, men den fortæller først og fremmest historien om Elham.

Døde af spiseforstyrrelsen

Elham døde af sin spiseforstyrrelse som 30-årig, efter hun havde været syg siden teenageårene og havde været igennem behandling ad rigtigt mange omgange.

Lige før Elham gik bort i 2015, blev der arbejdet på, at hun skulle flytte i et botilbud i Askovhus med en omfattende støtteforordning, som kunne rumme de udfordringer, hun stod overfor.

Målet med denne indsats var ikke – som man havde forsøgt rigtigt mange gange – at Elham skulle blive rask af sin spiseforstyrrelse, men derimod at man skulle hjælpe hende til at få et tåleligt liv, hvor spiseforstyrrelsen ikke dominerede hele hendes hverdag. Det var den eneste måde, Elham kunne tage imod hjælp og rent faktisk være motiveret for at indgå i et støttende tilbud.

Hjælpen mangler

Sådan gik det jo desværre ikke, men med Elhams historie blev det helt tydeligt for Askovhus, at der manglede en ny type botilbud til denne målgruppe, som er allerhårdest ramt af deres spiseforstyrrelse, og derfor har brug for en anden type indsats end det, der eksisterer i dag.

Elhams historie blev derfor startskuddet for Askovhus til at samle en ekspertgruppe og få ”tegnet” et botilbud, som kunne rumme denne svære, men ganske lille, målgruppe og skabe forudsætningen for, at de kan få et mere værdigt liv, selvom de lider af langvarig, svær spiseforstyrrelse. Ekspertgruppens anbefalinger og rammer for dette nye botilbud blev udgivet i marts, og du kan læse mere om langvarig, svær spiseforstyrrelse og botilbudskonceptet her.

Askovhus har bidraget til bogen

Både Askovhus’ direktør, Line Sidenius, og afdelingsleder, Sussi Harpøth, har medvirket til bogen i form af interviews. Dels for at bidrage med viden og erfaring om spiseforstyrrelse, men også for at være med til at fortælle den sørgelige historie om Elham, som forhåbentligt kan stå som et lysende eksempel på, hvorfor det er livsnødvendigt, at vi etablerer en indsats, der hjælpe andre, der er i samme situation som Elham.

Askovhus ønsker at etablere et sådan botilbud og er fortsat på udkig efter finansiering til at komme i gang.

Når maden tager magten

”Når maden tager magten. En bog om spiseforstyrrelser” er skrevet af journalisten Bille Sterll og udgives på forlaget PRESSTOLæs mere om bogen her.