BED (tvangsoverspisning) er den mest udbredte spiseforstyrrelse, og hele 40.000 danskere anslås at have sygdommen. Selvom BED er den mest hyppige spiseforstyrrelse, så er det faktisk også den spiseforstyrrelse, som er nemmest at afhjælpe.
Men hvordan behandler man bedst tvangsoverspisning?
Thea Balling, som er afdelingsleder og aut. psykolog i Askovhus, er en af forfatterne til bogen Vejen ud af overspisning – Dialektisk adfærdsterapi til BED og bulimi, som er et bud på netop dét.
Bogen er skrevet i samarbejde med aut. psykolog og specialist Anne Wennecke Kellner, og den bygger på begge terapeuters årelange erfaring med og viden om at behandle både tvangsoverspisning og bulimi.
Mange års erfaring med dialektisk adfærdsterapi og BED
Thea Balling har været med til at udvikle BED-behandlingen i Askovhus igennem de seneste 6 år, og det er den viden og praksiserfaring fra behandlingsarbejdet i Askovhus, der nu har fundet vej til Vejen ud af overspisning.
Bogen er den første grundbog på dansk om, hvordan man laver bulimi og BED-behandling med afsæt i dialektisk adfærdsterapi.
Den er henvendt til alle, som på en eller anden måde arbejder med klienter med BED og bulimi. Bogen er praksisnær og skrevet med et fokus på at kunne støtte og guide undervejs i terapeutiske forløb, med inspiration og gode råd til den konkrete tilrettelæggelse og udførelse af terapien.
Dialektisk adfærdsterapi virker godt mod BED
Askovhus har siden 2018 tilbudt behandling til mennesker med BED, hvor fundamentet i behandlingen har været terapiformen Dialektisk adfærdsterapi (DAT). DAT er en evidensbaseret behandlingsform, som oprindeligt er udviklet til at behandle mennesker med personlighedsforstyrrelse, men som har vist sig effektiv til også at behandle spiseforstyrrelser.
Spiseforstyrrelser som bulimi, anoreksi og BED kommer til udtryk på forskellige vis og behandles forskelligt, men forskning og erfaring viser, at dialektisk adfærdsterapi egner sig særligt godt til at behandle netop tvangsoverspisning og bulimi. I Askovhus er 85% af deltagerne diagnosefrie efter endt forløb.
I behandlingen af tvangsoverspisning og bulimi arbejder man meget med at ændre den spiseforstyrrede adfærd, som har en følelsesregulerende funktion. Dialektisk adfærdsterapi sætter netop fokus på følelsesregulering og arbejder med forskellige, konkrete færdigheder til bedre at kunne håndtere svære følelser.
Mere om bogen
I bogen følges to casepersoner, som med forskellige eksempler demonstrerer brugen af de dialektiske behandlingsstrategier.
Bogen indeholder bl.a. en oversigt over, hvordan man kan strukturere et DAT-forløb med konkrete eksempler på indholdet i et 20-ugers forløb som både kan være et individuelt forløb eller gruppeforløb.
Bogen indeholder også konkrete eksempler på, hvordan man kan arbejde med mekanisk spisning, når man har klienter i behandling med bulimi og BED.
Bogen veksler mellem teori og praksis med mange eksempler, der demonstrerer, hvordan de forskellige DAT-færdigheder, som for eksempel kædeanalysen, kan anvendes.
Vejen ud af overspisning kan læses både af terapeuter med erfaring i behandling af spiseforstyrrelser, men som er uerfarne med brugen af den dialektisk adfærdsterapeutiske referenceramme, og af terapeuter, som kender til dialektisk adfærdsterapi, men som har sporadisk eller ingen erfaring i behandling af spiseforstyrrelser.
Bogen er udkommet på Akademisk Forlag og kan bl.a. købes her.
Reception fredag d. 22. november
Fredag d. 22. november fejres udgivelsen med en reception på forlaget med faglige oplæg, vin, vand og snacks. Receptionen foregår kl. 15.30-17.00
Alle er velkomne, du skal blot tilmelde dig via dette link.
Programmet er:
15.30 Ankomst
15.45 Velkomst v. Mette Schilling, forlagsredaktør på Akademisk Forlag
15.50 Ideen bag bogen og den dialektiske adfærdsterapi (DAT) v. forfatter Anne Wennecke Kellner
16.00 Hvad er BED? Og hvorfor er DAT et relevant behandlingstilbud? v. forfatter Thea Balling
16.10 Oplæg v. Lene Meyer, aut. psykolog, ph.d. i sundhedsvidenskab og specialiseret i BED
16.20 Afrunding og netværk – vin, vand og snacks