Mennesker sidder og debatterer foran publikum

Her i Askovhus havde vi svært ved at få armene ned, da vi modtog nyheden om, at et flertal i Folketinget nu har valgt at afsætte en pulje på 49 millioner kr. til behandling af tvangsoverspisning (BED) i perioden 2022-2025.

Det er reelt en videreførelse af de nuværende behandlingstilbud, som har hjulpet i alt ca. 1.000 mennesker med BED i løbet af de sidste tre år. Det er syv aktører, herunder Askovhus, som fik tildelt puljemidler fra Sundheds- og Ældreministeriet i 2018 til at lave BED-behandling.

Line Sidenius, direktør i Askovhus, er begejstret for udmeldingen:

”Det er en melding, vi har gået og ventet på meget længe. Og hvor er det fantastisk, at nyheden endelig er landet. Jeg er ovenud glad for, at Folketinget nu har truffet denne beslutning om at afsætte midlerne i en pulje, som er målrettet behandlingen af tvangsoverspisning. Det betyder, at der fortsat kan tilbydes behandling til de 40-50.000 danskere, der lider af tvangsoverspisning, og som ellers har skulle se frem til at stå uden behandling ved årsskiftet. Det er enormt vigtigt, at der tilbydes behandling indtil kommuner og regioner står klar med den fornødne specialiserede hjælp. Samtidigt sikrer det også, at den erfaring og de kompetencer, som er oparbejdet hen over de sidste tre år, ikke blot forsvinder ud i ingenting.”

40-50.000 danskere har krav på behandling

Ved årsskiftet bliver tvangsoverspisning en anerkendt diagnose i det danske sundhedsvæsen. Det betyder helt konkret, at de 40-50.000 danskere, der har BED, har krav på at få hjælp i det offentlige. Hverken kommuner eller regioner er dog klar endnu med den specialiserede behandling.

Askovhus har sammen med andre aktører på området arbejdet på at sikre, at de mange tusinde danskere ikke står helt uden behandlingsmuligheder fra 2022, hvor de nuværende puljemidler er udløbet. De nuværende behandlingstilbud har virket rigtig godt, hvor op til 87% er diagnosefrie efter endt behandling. Derfor har Askovhus, sammen med Landsforeningen mod Spiseforstyrrelse og Selvskade og Kompetencecenter for spiseforstyrrelser, afholdt en konference om tvangsoverspisning på Christiansborg og haft et debatindlæg i Politiken.

Og nu er midlerne altså sikret de næste fire år, mens det offentlige bliver klar med den specialiserede behandling til mennesker med tvangsoverspisning.