Er du syg, vi er ens?! hed den debat, som Askovhus og Askovfondens Socialpsykiatri (ASPA) havde stablet på benene på Roskilde Festival 2016 for at sætte fokus på lighed i forhold til psykisk sårbarhed.
Askovhus var med på Roskilde Festival, hvor vi, sammen med AskovFondens andre afdelinger, lavede en række forskellige aktiviteter under Roskilde Rising-dagene fra søndag til tirsdag. Alle aktiviteterne handlede om at debattere lighed og hvorvidt alle i samfundet har lige muligheder. Aktiviteterne bestod bl.a. af forskellige lege, hvor festivalgængerne fik lov at stemme om hvorvidt kongehuset skulle afskaffes, hvorefter en del af deltagerne fik at vide, at de ikke var stemmeberettigede, fordi de fik tildelt en rolle som flygtning, immigrant eller var umyndiggjort. Det kom der nogle gode samtaler med festivalgængerne ud af.
Debat om lighed og psykisk sårbarhed
Hver afdeling stod for et event hver dag i et tipi-telt på Roskilde Rising, og Askovhus og ASPA havde med debatten Er du syg, vi er ens?! valgt at tage udgangspunkt i psykisk sårbarhed i forhold til lighed.
Man kan sjældent se på folk om de har en psykisk sårbarhed, og samtidigt kan uvidenhed og tabuer om psykisk sårbare være med til at skabe ulighed, hvis fordomme ikke bliver udfordret. Hele arrangementet er blevet lavet af deltagere fra Askovhus og ASPA.
Festivalgængerne fik stillet en række spørgsmål som f.eks. kan det betale sig at give psykisk sårbare en uddannelse. Hvert spørgsmål skulle publikum svare ja eller nej til, og efterfølgende blev hvert emne debatteret ivrigt af de ca. 30 mennesker, der var plads til i teltet.
Alle debatdeltagerne havde fået hvide t-shirts på for at symbolisere, at vi alle er lige, og efter debatten blev de opfordret til at skrive statements om lighed og psykisk sårbarhed på deres t-shirt.
Det var der mange, der valgte at gøre, og på den måde er de med til at sprede forskellige budskaber om psykisk sårbarhed ud på festivalen.
Askovhus takker for nogle fantastisk inspirerende og vellykkede dage, hvor enhver fordom om at festivalgængere kun gider at drikke øl og høre musik blev gjort til skamme.