Balloner flyver op i luften

World Eating Disorders Action Day – verdens første aktionsdag mod spiseforstyrrelser – har set dagens lys. Askovhus markerede dagen, bl.a. ved at sende balloner med tanker og budskaber om det at have en spiseforstyrrelse ud i verden.

I dag, torsdag den 2. Juni, finder den første World Eating Disorders Action Day (WEDAD) sted. Formålene med dagen er, at udrydde myter og fordomme, at udbrede viden og information og at arbejde for at få tilført flere ressourcer til kampen mod spiseforstyrrelser.

Op mod 70 millioner lider af en spiseforstyrrelse
På verdensplan påvirker spiseforstyrrelser op mod 70 millioner mennesker af begge køn og alle aldre og på tværs af etnicitet, nationalitet, indkomst, seksuel orientering og vægt – spiseforstyrrelser kan ramme alle grupper i samfundet.

Der er mange, der ikke modtager behandling og det på trods af, at meget forskning peger på, at de rigtige behandlingstilgange oftere og oftere viser positive resultater i forhold til muligheden for at blive rask. Derfor handler dagen også om at udbrede kendskab til lidelsen, bl.a. på de sociale medier under hashtagget #WeDoAct.

Til kamp mod myterne – de ’ni sandheder om spiseforstyrrelser’
I anledning af World Eating Disorders Action Day er de ’ni sandheder om spiseforstyrrelser’ samlet og sendt ud for at gøre op med mange af de myter, der stadig eksisterer. Det er sandheder som f.eks. ”Mange, der har en spiseforstyrrelse, ser sunde ud men kan være alvorligt syge” og ”Spiseforstyrrelser er ikke et valg men en alvorlig lidelse, der i udpræget grad påvirkes af biologiske faktorer”.

DSS, Dansk Selskab for Spiseforstyrrelser, har oversat de ’ni sandheder om spiseforstyrrelser’, og du kan læse dem alle her.

Det er en lang række forskellige organisationer, der repræsenterer berørte og pårørende, forskere, sundhedsprofessionelle og beslutningstagere, der er gået sammen om at etablerer World Eating Disorders Action Day. Læs mere om initiativet og organisationerne bag World Eating Disorders Action Day her.

Askovhus markerer World Eating Disorders Action Day
I Askovhus valgte vi at markere dagen på forskellig vis. I vores beskæftigelsestilbud, SPIS, reflekterede deltagerne over de ’ni sandheder’ og havde efterfølgende en proces, hvoraf det endelige resultat blev plakaten, du kan se ovenover.

Deltagerne i Dagtilbuddet fik nedskrevet tanker og budskaber på balloner omkring dét at have en spiseforstyrrelse. Kl. 13 samledes alle til en lille reception, hvor Askovhus’ direktør, Line, holdt en lille tale og plakaten blev præsenteret. Efterfølgende sendte vi ballonerne til vejrs, for symbolsk at sprede budskaberne ud i verden.